Un festival amb història

El Festival Internacional de Teatre Integratiu arriba a la seva 12ena edició com el més antic dels festivals de teatre inclusiu a Catalunya.

El FITI va néixer l’any 1999 fruit del treball conjunt d’un grup de persones d’Albandis -entitat dedicada a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual- i de la compañía de teatre Carro de Baco. A partir d’aquella unió va sorgir la companyia Alquimistes Teatre, que va ser el motor d’aquesta mostra d’arts escèniques pionera a Catalunya en el binomi arts escèniques-discapacitat. Així, fa 24 anys que l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet dona suport a la iniciativa de la companyia Alquimistes Teatre en l’organització del FITI, en una aposta clara per la inclusió de totes les persones a la vida cultural de la ciutat.

Inicialment fira, el projecte ha mutat al llarg del temps cap al concepte de festival amb la direcció artística de la companyia Els 4 Vents, més desitjosa d’exhibir el talent de les companyies i dels artistes que s’hi programen. Igualment, el seu programa ha anat creixent i guanyant qualitat amb les successives edicions. El festival s’ha professionalitzat i ha estès la seva influència i el seu programa a altres àmbits de coneixement i d’interès, mitjançant activitats com debats, taules rodones i xerrades.

Durant els seus 24 anys d’història i 12 edicions, el FITI ha reflexionat sobre diversos temes entorn de la relació del món de la discapacitat amb la creativitat, com ara el teatre com a eina per a la integració social, l’art com territori d’igualtat o la confrontació amb la diferència de l’altre. Més de dues dècades durant les quals ha consolidat un públic fidel i s’ha convertit en referent del teatre integratiu a Catalunya.

El FITI, com a esdeveniment d’arts escèniques i diversitat funcional, dóna l’oportunitat al públic general de viure una experiència artística-cultural protagonitzada per persones amb capacitats diferents i convida la ciutadania a ser partícip d’aquesta revolució de les arts escèniques, a obrir les mirades, a treure els prejudicis i a trencar les barreres.

Feu clic aquí per veure el vídeo 2015